top of page

Werkwijze

Elke zadelpasser heeft zijn of haar eigen werkwijze. Ik vind het zelf zeer belangrijk dat er de tijd genomen wordt om tijdens een consult goed met jou als te bespreken wat jij van mij verwacht, ook vind ik het belangrijk om goed kennis te maken met het paard. Daarnaast lijkt het misschien heel uitgebreid maar graag zie ik jouw paard/pony ook even in beweging zonder dat iemand erop zit en ook voel ik je paard/pony even na zodat we geen bijzonderheden missen.

​

Hoe ziet een compleet consult eruit?

Een consult bestaat uit verschillende onderdelen:

- Anamnese:

We beginnen het consult beginnen met je paard/pony. Wie is jouw topper? Wat doen jullie samen? Wat is jullie doel? Waar lopen jullie tegenaan? Dit zijn allemaal vragen die je tijdens een consult kan verwachten en meer! 

- Conformatie: Na de anamnese ga ik eens kijken naar de bouw van je paard of pony. Dit geeft mij informatie over punten waar we extra bij moeten opletten. Voorbeelden van zulke punten zijn:  een hele hoge schoft, korte rug of een gecurvde rug.

- Palpatie: Als ik de bouw (conformatie) van je paard/pony heb bekeken, ga ik je hem/haar palperen. Hiermee bedoel ik dat ik het gehele paard ga navoelen of er bijvoorbeeld warme plekken te voelen zijn, of oneffenheden, ook voel ik na of je paard/pony geen plekken heeft waar hij gevoelig reageert. Bij het palperen voer ik ook wat actieve testen uit. Denk aan inbuigen van de hals, bekken kanteling en een schoftlift.

Templaten: Na de anamnese ga ik templates maken van het zadelgedeelte van de rug van je paard/pony. Eigenlijk betekend dit dat ik was afdrukjes ga nemen van de rug van je paard/pony. Het doel van deze templates zijn verschillend: ze kunnen nodig zijn om de boommaat te checken, maar ook kunnen we met deze templates zien of je paard/pony (veel) veranderd is ten opzichte van voorgaande keren.

Inspectie in beweging: Als ik de templates van je paard/pony heb verzameld, ga ik kijken naar de beweging van je paard/pony, hierbij let ik goed op of je hij/zij niet kreupel is. Daarnaast kijk ik ook of ik nog verdere bijzondere dingen zie.

​

Als we dit allemaal hebben gedaan, gaan we kijken naar je huidige zadel indien je deze hebt.

- Veiligheidscheck zadel (indien van toepassing): We starten met een veiligheidscheck, het ligt een beetje voor de hand maar hierbij voer ik een aantal checks uit waarbij ik de veiligheid van jouw zadel check. 

- Statische beoordeling zadel: Als het zadel de veiligheidscheck heeft doorstaan, ga ik kijken hoe het zadel op je paard/pony ligt. Ik kijk naar verschillende punten en beoordeel of deze goed passend zijn of misschien wat minder.

- Dynamische beoordeling zadel: Nadat het zadel statisch is bekeken ga ik hem bekijken wanneer jij aan het rijden bent. Hierbij let ik erop dat je zadel netjes stil blijft liggen, niet schuift naar links/recht/voor/achter, maar ook of jij en je paard jullie comfortabel voelen bij het zadel.

 

Afhankelijk van de statische en dynamische beoordeling kunnen we het huidige zadel aanpassen. Indien er een nieuw zadel wordt aangemeten, slaan we de veiligheidscheck over (van deze zadels weet ik namelijk al dat deze OK zijn) en gaan we direct door naar de statische en dynamische beoordeling. Wanneer dit gedaan is kunnen we een beslissing gaan maken.

​

bottom of page